Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Рисковете за жителите на Венеция се увеличават след наводненията

Франческо Мартино, кореспондент на италианското издание Обсерваторията за Балканите и Кавказ, Бизнес старт, 27.11.2019

Наводненията във Венеция са свързани с климатичните промени, които не засягат само Италия, а цялата планета. Но има и проблеми на вътрешно ниво в страната за справяне с наводненията. Това каза Франческо Мартино, кореспондент на италианското издание "Обсерваторията за Балканите и Кавказ", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

„Венеция е перлата на Италия с много особени проблеми. От десетилетия се говори как да се пази Венеция от покачването на нивото на реките".

Той говори и за протестите на обществото срещу бездействието на местната власт.

"Когато има наводнения във Венеция, животът е почти невъзможен. В града живеят вече само 50 хил. души. Има реален риск много хора да напуснат, Венеция да се превърне само в музей на открито и да загуби своята атмосфера. Поради това трябва да се обърне внимание на протестите".

Мартино говори и за туристическия поток в града.

"Венеция се посещава от над 36 млн. туристи годишно. Това е едновременно голяма възможност и голям проблем. Има предложения да се плаща за влизане в града, за да се ограничи броят на туристите".

Той заяви, че започналият през 2003 г. проект за защита на Венеция от наводнения не е завършен поради корупционни причини.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт