Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как спътниковите технологии могат да предвиждат природни бедствия?

Д-р Николай Нешев, бизнес консултант и хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", Бизнес старт, 27.11.2019

Спътниковите технологии могат да дадат голям тласък при прогнозирането на природни бедствия. Това каза д-р Николай Нешев, бизнес консултант и хоноруван преподавател в СУ "Св. Климент Охридски", в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Когато се натрупва енергия в земната кора преди мащабно земетресение, тя влияе на концентрацията на електрони в йоносферата в Земята. Благодарение на тази промяна може да се правят предварителни измервания за процесите в земната кора".

Той обясни, че специалисти в Япония са наблюдавали изменения преди възникване на цунами.

"Ефектът е доказан в научен смисъл. Трябва технологията да се развие до такава степен, за да има възможности за постоянно наблюдение".

Нешев разказа и за магистърската програма „Аерокосмическо инженерство и комуникации“ в СУ. 

"Магистърската програма е интересен опит за възраждане на голямата скорост на развитие на аерокосмическото инженерство в България, натрупана до 90-те години на миналия век".

Гостът припомни, че България има двама космонавти и изстрелян собствен спътник.

"През последните 25 години набраната скорост на развитие намаля до много ниски нива. Трябваше по някакъв начин да се възроди интереса към тази област“.

Според него за да участва успешно България в проекти на Европейската космическа агенция, те трябва да бъдат на авангардно технологично и бизнес ниво.

"Агенцията е бизнес организация, въпреки че в нея членуват държави. Не е толкова лесно след периода на затишие в българската космическа програма да се набере достатъчна скорост, за да се участва равностойно в тези проекти".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт