Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Заплаха ли е Индустрия 4.0 милиони хора да станат безполезна класа?

Силвия Куманова, управляващ партньор в Somenso, Бизнес старт, 22.11.2019

В рамките на Индустрия 4.0 се предвижда да бъдат автоматизирани до 98% от рутинните операции, извършвани от хората в момента - т.е. нискоквалифицираният труд е под сериозна заплаха. Ще възникнат нови работни места, свързани с креативността и човешките взаимоотношения. Намаляването на себестойността на продукта и повишаването на неговото качество - това са икономическите показатели на Индустрия 4.0, коментира Силвия Куманова, управляващ партньор в Somenso, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Гостът обясни, че в хода на дигитализацията и автоматизацията успешната формула е преквалификация и следене на новите тенденции на пазара.

Силвия Куманова уточни още, че според проучване на Mackenzie развитието на сектора на услугите ще бележи развитие през следващите години и от това печеливши ще са всички, които могат да обслужват роботите, които ще навлязат.

"С учени от Хонконг работим върху изследването на количеството стрес, което хората изпитват при смяна на културата и работното място. При работа в изолация се проявяват много психосоматични заболявания".

"Технологиите предполагат човек да работи от вкъщи, което се отразява върху неговия социален живот", изтъкна като тревожен факт Куманова.

"За съжаление хората в IT сферата са много предразположени към един вид емоционални проблеми, които се отразяват върху цялостното качество на живот на човек".

Гостът подчерта, че у нас е силно изразено табуто за менталното здраве.

"В България нямаме достатъчно знание, за да преценим как стресът вреди пагубно върху нас. Превантивните мерки са сведени до минимум".

Последни новини
Още от Бизнес старт