Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Защо големите технологични компании държат огромен кеш в сметките си?

Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, Бизнес старт, 12.11.2019

Големите технологични компании обичат да държат огромен кеш в сметките си. Това ги предпазва от бъдещи сътресения на пазарите. Кешът би им помогнал и при евентуални съдебни дела, както се случи с Facebook. Това обясни Николай Шуманов, финансов анализатор в Legacy FX, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Повечето американските технологични компании държат голяма част от средствата си извън САЩ, за да се предпазят от високата данъчна ставка. Много голяма част от парите на Apple и други компании са в офшорни зони. Те предпочитат да теглят заеми заради ниските лихви, вместо да върнат този кеш и той да бъде обложен с данък".

Според него поради това президентът Доналд Тръмп е намалил данъчната ставка в САЩ. "Но данъчната ставка в офшорните зони все още е по-ниска от тази в САЩ", обясни той.

"Технологичните компании обичат да правят придобивания. Но се наблюдава 10-годишен период на ръст на акциите на фондовите пазари. В момента всички са предпазливи. Технологичните компании придобиват само по-малки групи".

Шуманов говори и за предстоящото IPO на петролната компания Saudi Aramco.

"Инвеститорите са доволни, че ще има IPO. Вече има крайна дата и това удовлетворява инвеститорите, въпреки че само 2% от акциите на Saudi Aramco ще бъдат пуснати на пазара".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт