Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Недоверието е сред спецификите на българското потребителско мислене, сочи проучване

Димитър Събев, икономист и журналист, Бизнес старт, 01.11.2019

Наблюдава се общ климат на недоверие у българския потребител. Това отбеляза икономистът и финансист Димитър Събев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов като част от изводите от направено от него изследване, основано на връзката между маркетинга, потреблението и икономическия растеж.

"Това изследване бе предприето през август 2019 г. В него се включиха 1400 души. Идеята му е, че на базата на потреблението може да се направят изводи за маркетинга".

Гостът определи позицията на потребителя у нас като все още сравнително отдалечена от западното разточително потребление и богатство.

Според Димитър Събев доходите са важен фактор в случая, без обаче да определят всичко. По думите му местоживеенето също е значим елемент.

Потребление на храни

Като интересен факт по отношение на потреблението на храни Събев отбеляза, че над 90% от участниците в анкетата имат опит с некачествени такива от магазините. "Хората с по-високи доходи са по-малко критични към качеството на храните", казва той.

Потребление на лекарства

По повод потреблението на лекарства икономистът изтъкна, че висок процент от хората не купуват предписаните им лекарства. Освен това той твърди, че лекарите са се превърнали в маркетингов канал.

"70-73% от запитаните са установили прекалено много реклами в кабинета на личния си лекар".

"40% от респондентите са казали, че са им предписани болнични изследвания, които са били ненужни", е друг извод от проучването.

В рамките на изследването са проследени и навици в сферата на туризма, пътуванията, възприемането на рекламата и домашната икономика.

"Отличителното в областта на домашната икономика е колко малко българите разчитат на взаимодействие със съседите си. 15% от анкетираните са обявили, че споделят веднъж седмично храна със съседите си".

Последни новини
Още от Бизнес старт