Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

БАН: Малка част от бизнеса ни търси за изследвания

Проф. д.б.н. Диана Петкова, председател на Съюза на учените в България, "Бизнес старт", 31 октомври 2019 г.

Проведохме конкурс за високи научни постижения, като той се раздели на две части – за учени над 35 години и за дисертации, защитени в последната една година. В областта на "учени над 35 години" могат да кандидатстват само членове на Съюза на учените в България (СУБ). Тази година има 11 кандидати, от които номинирахме трима. Това каза проф. д.б.н. Диана Петкова, председател на Съюза на учените в България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

„В Бюджет 2020 г. за българската наука няма достатъчно пари по простата причина, че нашите изследвания изискват доста средства, специално в направлението биохимия, в което аз работя. Казват ни да кандидатстваме по европейски проекти, но за целта трябва да представим научни публикации, за които пък са необходими научни изследвания.“

Проф. Петкова обясни, че много малка част от българския бизнес ги ни търси за изследвания, и малка част от бизнеса разбира, че за да има приложни изследвания, трябва да има и фундаментална наука.

Още по темата

"Надяваме се еврокомисарят Мария Габриел да постави въпроса и да стимулира увеличение на парите за младите специалисти".

"В нашата област биохимия и молекулярна биология идват млади хора само за да си защитят дисертациите, и след това си намират прекрасни възможности за работа на Запад. В България са малко компаниите, които се занимават с биологични изследвания, и ако младите не намерят реализация в тях срещу добро възнаграждение, то те я намират в чужбина", каза в заключение проф. Петкова.

Цялото интервю вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт