Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Как да оцелеем в градската джунгла с велосипед и тротинетка?

Инж. Цветан Колев, общинско предприятие "Софпроект - ОГП", Цветан Близнаков, съосновател на колоездачен клуб “Велосити", Бизнес старт, 30.10.2019

Столична община трябва да се фокусира върху приоритизирането на инфраструктурата за велосипеди и да работи върху прилагането на правилата на движение в рамките на града. Макар и това да е отговорност на МВР, има немалко неща, които Столична община може да свърши. Това каза инж. Цветан Колев, общинско предприятие "Софпроект - ОГП", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Центърът за градска мобилност вече има правомощия да санкционира неправилно паркирали автомобили в рамките на зоните за платено паркиране. Неправилно паркиралите автомобили често са предпоставка за пътни транспортни произшествия, включително с велосипеди. Столична община трябва да има повече контрол върху паркирането в града".

Инц. Цветан Колев отбеляза, че вече се инсталират камери по бус лентите на основните булеварди, за да се следи за нарушения на пътя.

"Тези камери могат да се използват за регистриране и на друг тип нарушения".

Колев обясни, че се работи за интеграцията на камерите на Столична община и МВР в обща система, която да служи на двете структури.

"Проблемът около изграждането на инфраструктура за велосипеди е на ниво планиране".

"Има много специалисти, които през годините са давали много съвети как да се изградят правилно велоалеите. Но техните съвети не са били взимани под внимание. В момента няма свързаност при велоалеите", заяви Цветан Близнаков, съосновател на колоездачен клуб “Велосити".

Според него е нужно е да се изградят качествени велоалеи, които да са свързани. 

Колев говори и за ролята на тротинетките на пътя.

"Хората, които ползват тротинетки са със сходен режим на движение като велосипедистите. Поради това би следвало да ползват същата инфраструктура. Има нужда от законодателни промени, за да се дефинира какво точно се разбира под тротинетка".

По думите му информационните кампании биха допринесли за подобряване на ситуацията, за да стане ясно на всички участници в движението къде е мястото на велосипеда.

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт