Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Модната индустрия се бори с екологични предизвикателства

Валя Данкова, управител на фирма "Спекс" и Иван Донев, моден дизайнер, "Бизнес старт", 23 октомври 2019 г.

Текстилната и шивашката индустрия в България минава през период на промяна. Много стари компании срещат трудности, защото работят на ниски цени и трудно задържат работниците си. Има и нови компании, с различен подход, които започват със собствена марка и собствен дизайн и колекции, тръгват през маркетинг и после се насочват към производство – това са компаниите, които имат бъдеще, каза Валя Данкова, управител на фирма "Спекс", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Модната индустрия се бори с други каузи – екологичните, които носят промяната. Иновацията в случая са новите текстилни материи", допълни Иван Донев, моден дизайнер.

Валя Данкова обясни, че на текстилното изложение TexTailor Expo ще бъдат представени много нови текстилни изделия и образци от водещи компании в бранша.

"Екологичният текстил предизвиква вниманието ни. Пазарът иска много и в същото време е презадоволен, което води и до екологични катастрофи".

Според Иван Донев модната индустрия е втората по замърсяване след петрола, като дори някои материи от миналия век са производни на петрола. Проблемът е голям и във фокуса ще е екологията, етиката и респекта към околната среда.

"Последните проучвания на италиански лаборатории показват, че годишно се използват 93 млн. тона невъзобновяеми ресурси, потребяват се 93 млрд. кубика вода и се отделят 1.2 млрд. тона въглероден двуокис. За една акрилна тениска се отделят 8.5 килограма въглероден двуокис, което е равно на отделеното от един автомобил за 74 километра", каза Донев.

"Големите фабрики шият по поръчка и на ишлеме и те нямат избор по отношение на материали – това решава клиентът".

"Едва 1% от произведената мода се рециклира, няма и политика, която да стимулира рециклирането на модни изделия. 15% от световната индустрия се стреми към това да използва рециклирани материали и да се намали използването на химикали", посочи Донев.

Според него при производството на големи количества платове въпросът повече е в пречистването на водата и отпадните материали след производство, отколкото в пълния отказ от химикал.

"Проблемът на нашата шивашка индустрия не е Китай, а недостигът на работна ръка заради ниските заплати, които се плащаха доскоро. Те вече се повишиха, но репутацията на бранша още не е настигнала това покачване. Имаме много предимства като качество и географска близост, трябва да се научим да продаваме на по-високи цени. Една от целите на TexTailor Expo е компаниите да се покажат и да подобрят маркетинга си. Имаме и специална start-up зона за млади дизайнери, където ще се покажат нови и оригинални идеи и продукти", каза в заключение Валя Данкова.

Последни новини
Още от Бизнес старт