Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Уискито е невинната жертва в търговския спор между САЩ и ЕС

Ралица Скорчева, председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки - Спиритс България, Бизнес старт, 11.10.2019

Най-голямото и престижно уиски събитие в Централна и Източна Европа Whiskey Fest Sofia за осма поредна година ще посреща гости от 25 до 27 октомври 2019 г. Фестивалът е празник за всички почитатели и уиски ентусиасти, като в рамките на три дни представя продукциите и постиженията на дестилерии от цял свят. Посетителите ще имат възможност да се насладят на добре познати, дебютни, нишови и новаторски вкусове.

Уискитата са невинна жертва на размяната на мита между САЩ и Европейския съюз. Очакваме мита от страна на ЕС върху американските уиски продукти да се увеличат още, което ще ги оскъпи на нашия пазар. Добавяйки и тревогите какво ще се случи с всички продукти от Шотландия след Brexit, се очаква допълнително поскъпване, заяви Ралица Скорчева, председател на УС на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки - Спиритс България, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"На 18 октомври се очаква да влязат в сила нова серия наказателни мерки от страна на САЩ към определени видове стоки и продукти от ЕС, включително спиртни напитки. САЩ налагат мита от 25% върху шотландско, ирландско уиски с фокус сингъл малц уиски", стана ясно от разговора с Ралица Скорчева.

"Сингъл малц уискитата се водят по-висок клас, произвеждат се само от единичен малц. Те отбелязват един от най-сериозните ръстове сред потребителите. Консуматорите добиват култура, развиват вкус и проявяват интерес към тях. В България най-голям ръст в процентно съотношение се забелязва при сингъл малц продуктите".

"Готови сме да разгледаме намаляване на печалбите, пренасочване на рекламните бюджети към компенсиране на цената за крайния потребител", подчерта Ралица Скорчева.

Тя каза още, че в рамките на Whiskey Fest Sofia ще присъстват посланиците на САЩ, Великобритания и Ирландия. Останалите са посланици на марките.

По отношение на дебютните, нишови и новаторски вкусове Ралица Скорчева уточни, че дебют ще бъде направен на няколко уиски марки от Япония.

"Някои от нишовите вкусове са от сингъл малц, а иновативните - в шери бъчви, например. В други има добавени вкусове на череша или ябълка", поясни тя.

Последни новини
Още от Бизнес старт