Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

При изтегляне на САЩ от Сирия силите на Асад ще запълнят вакума

Тайфур Хюсеин, журналист, Бизнес старт, 09.10.2019

При цялостното изтегляне на американските военни от Сирия ще има жеалние от страна на централните сили на Башар Асад, които са подкрепяни от Русия, да запълнят образувалия се вакум. Турция също би проявила сериозен интерес. Успехът във военен план на турската операция в Северна Сирия изцяло зависи от решенията на САЩ и централните сили на Асад. Това каза Тайфур Хюсеин, журналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Случващото се в Сирия се отразява във вътрешнополитически план върху САЩ и Турция. В САЩ догодина има президентски избори, а едно от обещанията на Тръмп беше да изтегли американските войски от Сирия. С подобен ход той ще спази обещанието си и трябва да разсее темата за импийчмънт, която се води в американските медии". 

"Тепърва ще научаваме каква е същността на телефонния разговор между Тръмп и Ердоган", коментира Хюсеин.

"На този етап Ердоган печели във вътрешнополитически план. На местните избори партията на турския президент загуби в най-големите градове. Успехът на опозицията беше благодарение на прокюрдската партия. Евентуална военна операция в Северна Сирия според турските власти цели изчистване на прокюрдските терористични елементи".

"Операцията ще бъде ограничена до 30 километра навътре в Северна Сирия", обясни той.

"Приближените до Ердоган военни говорят за създаване на буферна зона, която да е между евентуално бъдеща автономна кюрдска част в Сирия и Югоизточна Турция, която се населява основно от етнически кюрди. В международен план тази буферна зона е представена като зона за сигурност, където да бъдат настанени близо 2 млн. сирийски бежанци, които в момента се намират на турска територия".

Вижте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт