Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кирил Бошов: С ЧЕЗ имаме амбиции да превърнем България в енергиен център на Балканите

Кирил Бошов, председател на УС на "Еврохолд България", Бизнес старт, 09.10.2019

Преди 11 години „Еврохолд“ се листна на Българската фондова борса. Това беше едно от първите успешни публични предлагания. Тогава през 2006 г. „Еврохолд“ имаше една застрахователна компания в България с близо 10 млн. лева приходи. Днес застрахователният бизнес на групата е представен в 10 страни с приходи над 1 млрд. лева. Това каза Кирил Бошов, председател на УС на "Еврохолд България", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Той говори за сделката на „Еврохолд“ за придобиване на ЧЕЗ България.

„Става дума за много добра електроразпределителна компания в България, но нашите амбиции са по-големи. Ние смятаме, че на базата на покупката на активите на ЧЕЗ в България може да бъде създаден хъб за комунални услуги и това да се ползва като централа за инвестиции в подобни бизнеси в съседни държави“.

"От години България има амбициите да бъде енергиен център на Балканите. Тук се кръстосват редица големи енергийни проекти – в областта на газовата диструбиция и нефта. Поради това е съвсем нормално да има силна компания за комунални услуги в България", коментира той.

"Финансирането за покупката на активите на ЧЕЗ включва и специален транш в подкрепа на инвестициите в краткосрочен и средносрочен план. Инвестиционната програма след покупката е осигурена".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт