Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Притесненията на пазарите се засилват заради търговската война и Brexit

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 08.10.2019

Разнопосочността в настроенията на пазарите се дължи на търговските преговори между САЩ и Китай. Опасенията са, че няма да има резултата, който пазарите очакват. Тръмп даде сигнал, че бърза търговска сделка е малко вероятна. Това каза д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Вероника Денизова.

"Не изглежда да има напредък в преговорите за Brexit между Великобритания и ЕС. Това е друг фактор, който оказва тежест върху европейската икономика".

"Забавянето германската икономика накара ЕЦБ да предприеме ходове за повече стимули за пазарите – депозитната лихва беше свалена и започва нов кръг от обратно изкупуване на облигации. Това показва, че рисковете в Европа са големи", коментира Иванова.

"Увеличават се критиките, че стимулите на ЕЦБ не подкрепят икономиката. В същото време германците са най-големите противници на мерките на ЕЦБ, а и гуверньорът на Австрийската централна банка се изказа наскоро против стимулите".

Иванова говори и за състоянието на петролната индустрия.

"В Ирак има антиправителствени протести. Страната е вторият по големина производител в ОПЕК. Ако ситуацията ескалира, износът на страната ще бъде застрашен. Когато има опасения за предлагането, цените нарастват".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт