Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Търговската война и корпоративните отчети ще движат пазарите през четвъртото тримесечие

Д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, В развитие, 01.10.2019

През четвъртото тримесечие няколко фактора ще влияят на пазарите. Ще се следят събитията около търговския конфликт между САЩ и Китай. Очакват се и корпоративните отчети на компаниите. От друга страна, интересен е развоят на събитията около евентуален импийчмънт на американския президент Доналд Тръмп. Разбира се, за пазарите са важни и входящите макроикономически данни за световната икономика. Това заяви д-р Магдалена Иванова, главен редактор на Bloombergtv.bg, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Д-р Магдалена Иванова подчерта, че третото тримесечие е било изключително интересно от гледна точка на претърпените от пазара турбуленции.

"През август дългът с отрицателна доходност набъбна в огромни мащаби. През септември пък видяхме стабилизиране на капиталовите пазари до степен, в която бичият тренд в САЩ не бе прекъснат", посочи още тя.

Влизаме с лоши новини в четвъртото тримесечие. Последните данни за производствения сектор в еврозоната и Германия се оказаха лоши и предвещават трудно ново тримесечие за еврозоната. Показателите за бизнес активността в индустриалния сектор отчитат слаби стойности, невиждани от периода на предишната финансова криза. Същевременно новите поръчки намаляват с бързи темпове".

"Силният долар, от една страна, оскъпява суровините, част от които са активи убежища като златото и среброто", обясни Магдалена Иванова. 

"Според много анализатори те ще продължават да бъдат атрактивни покрай геополитическото напрежение и опасението за рецесия. Доларът също предизвиква интереса на инвеститорите, тъй като американската икономика се представя като цяло по-добре от останалите страни. В същото време инвеститорите продължават да не виждат алтернатива на американските акции", отбеляза още главният редактор на Bloombergtv.bg.

Очакванията за валутните пазарите

"Очакванията са доларът да продължава да бъде силен. Проучване на Bloomberg от началото на тази седмица сред валутните стратези пък показва, че те смятат, че йената, считана за актив убежище, ще продължи да генерира интерес от страна на инвеститорите и е възможно да достигне до тригодишен връх спрямо долара през следващата година".

Петролът

Д-р Иванова отбеляза, че прогнозите за петрола до края на годината са цените да останат стабилни.

"Днес петролът поскъпна с около 1% за WTI и за сорта Брент въпреки възстановеното производство от Саудитска Арабия. Причината за това е, че добивът през септември от страна ОПЕК е бил на най-ниските си нива от 8 години насам", уточни тя.

Последни новини
Още от Бизнес старт