Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Приватизацията на гръцка магистрала ще увеличи таксите за българските туристи

Иван Петрински, журналист и главен редактор на в-к „Български новини" в Гърция, Бизнес старт, 24.09.2019

Общонационалната стачка в Гърция се състои в сектори, на които им предстои приватизация, като синдикатите и протестиращите се притесняват за бъдещите последствия. Това е 10-тата поредна национална стачка в Гърция през тази година. Досега нито едно от исканията на протестиращите не е било удовлетворено, така че смисълът от тези стачки е доста спорен. Това каза Иван Петрински, журналист и главен редактор на в-к „Български новини" в Гърция, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова

"Притесненията са свързани при евентуална приватизация какво ще бъде състоянието на сектора, кои ще са новите собственици, какви ще са заплатите и колко души ще загубят работата си. Този страх е в основата на стачките в Гърция, които обикновено се случват извън туристическия сезон".

"Приватизацията е изключително необходима в сферата на транспорта и е договорена от няколко поредни правителства", заяви Петрински.

"Предстои приватизация на голяма магистрала, която касае българските туристи. Това означава допълнителни тол такси и поскъпване на пътуванията за българските граждани".

Също така предстои приватизация в сферата на жп транспорта, фериботния транспорт и енергетиката.

"До момента не е имало голяма приватизационна сделка в енергийния сектор", отбеляза той.

"Когато една приватизация се изпълни добре, това винаги води до икономически растеж. Страната явно има амбицията да генерира индустриален растеж".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт