Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кино и Уолстрийт: Парите те карат да правиш неща, които не искаш да правиш

Красимир Атанасов, борсов анализатор, Бизнес старт, 24 септември 2019 г.

Красимир Атанасов Красимир Атанасов

Хора, които не поемат рискове, няма как да спечелят. Все пак и рисковете следва да са премерени и не всеки риск е за всеки. Затова и виждаме в американското общество как работи системата на стимулите. Там е и най-голям т.нар. GINI-коефициент и там е най-голяма разликата между богатите и бедните. Това коментира Красимир Атанасов, борсов анализатор, в предаването Бизнес старт, с водещ Христо Николов.

Атанасов гостува в студиото на Bloomberg TV Bulgaria, за да коментира най-известните филми за фондовите борси като "Уолстрийт", "Вълкът от Уолстрийт", "Предел на риска" (Margin Call), "Брокери" (Boiler Room) и тръгналия по българските кина преди дни "Да свалиш Уолстрийт".

"Най-добрата алчност е тази, която те кара да четеш, да се развиваш, да мислиш къде да инвестираш, за да си осигуриш по-добър живот в бъдеще. За съжаление може да се види и как хора губят баланса и при тях парите стават самоцел" заяви той. „Това не е добър пример, който даваме на децата си“, добави Атанасов.

"Най-големия проблем е когато има несъразмерност на инвестицията спрямо сметката, която имаш. Много често хората се хвърлят в това, което си е чиста проба хазарт".

Гостът добави, че добра идея за инвестиция са пасивните фондове и голяма част от хората са насочени към тях. "Те са добър вариант за дългосрочни инвестиции", посочи още той.

Според Атанасов образът на Гордън Геко от филма „Уолстрийт“ на Оливър Стоун е събирателен за няколко персонажа, един от които e Майкъл Милкин, „царят на облигациите боклук (junk bonds)”, който лежи в затвора и плаща рекордна глоба от 800 милиона долара, и тази действителност наистина показва, че парите не се спират пред нищо. "Вярно е, че парите те карат да правиш неща, които не искаш да правиш", каза той.

"Кокаинът и разгулния живот, показани във филма „Вълкът от Уолстрийт“, са една измамна призма, в която много брокери попадат, доколкото съм чел. Посланието на този филм е, че тази култура и поведение не се наказват. Това е паралел на това което се случва с банкерите – те също не бяха наказани. За тези хора човекът като човек нищо не означава“.

"Има много силен въпрос – колко е достатъчно и отговорът на него е изключително сложен", заяви Атанасов.

"Всеки, който се занимава с пазари, е изпадал в ситуация на margin call и тя не е приятна, но това е нормално следствие от някакви грешки", коментира брокерът друг филм с Кевин Спейси.

Според Атанасов филмът Големия залог (The big short) показва и стадното поведение в тези пазари, и животът на хората в тях. "Играта срещу стадното поведение се получава, но много трудно", смята той.

Целия разговор вижте във видеото.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт