Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Какво спъва реализацията на биотехнологични решения у нас?

Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula, Бизнес старт, 20.09.2019

Потенциалът за развитие на българската биотехнологична екосистема е изключително голям, тъй като у нас има талант. Тя се нуждае обаче от инфраструктура, която да помогне на учените да комерсиализират идеите си. Това каза Живко Иванов, управляващ партньор в Simbula, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„В момента във всички научни институции у нас има голямо количество патенти, които „отлежават“ в чекмеджетата и не помагат на никого“, коментира Иванов.

Силно регулираната сфера и високата цена, която изискват реализацията и развитието на даден продукт, са сред основните предизвикателства пред учените в сектора, които Иванов спомена.

Той даде за пример САЩ, където развитието на подходяща инфраструктура при традиционните технологични стартъпи помага на компаниите да докажат концепцията си с много по-малко пари в сравнение с периода от преди 10-12 г.

„Минималният капитал за развитието на българските стартъпи в сектор „Биотехнологии“ е около 100-150 хил. лв., като най-логичният път е той да бъде осигурен от фонд за рисково финансиране“, отбеляза Иванов. Според него работещите модели за финансиране включват изграждане на цялостна екосистема, тъй като компаниите имат различна необходимост в различните етапи на развитието си.

„Говорим за акселераторски програми, фонд за трансфер на технологии, фондове, които да подпомагат ръста на компаниите, и излизане на борсата като естествена следваща стъпка“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт