Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Лидия Шулева: Нужна е по-широка публичност за успехите на бизнеса у нас

Лидия Шулева, бивш вицепремиер и председател на специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската търговско-индустриална камара, Бизнес старт, 19.09.2019

Днес ще бъдат представени участниците в инициативата "Да успеем в България", предстоящите дейности и резултатите от представително социологическо проучване за нагласите на българското общество към процесите в икономиката и стопанските субекти, както и към начина на медийното им отразяване.

63% от българите биха искали да научават повече за успешните български предприятия и предприемачи. От друга страна, 59% изразяват неодобрение, че в медиите не се споменават имената на успешните компании. Необходима е по-широка публичност за успехите на бизнеса у нас. Това мнение изрази бившият вицепремиер и настоящ председател на специализираната комисия по икономическо развитие към Германо-българската търговско-индустриална камара Лидия Шулева в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Лидия Шулева напомни какво гласи член 41-ви на Конституцията, а именно - че всеки български гражданин има право на информация.

"Нека се замислим дали електронните медии спазват правото на българските граждани по отношение на информация, когато трябва да се съобщят новини за успешни примери. Не се прави разлика между информационна и рекламна цел, но когато става дума за негативни събития, тогава всички имена са на първо място".

Шулева разкри, че "Да успеем в България" е инициатива и дългосрочен проект, който успя да обедини много бизнес организации - Българската стопанска камара, Асоциацията на индустриалния капитал, Търговско-промишлената палата и т.н. "Тази инициатива стартира с едно социологическо проучване на агенция "Тренд", което да изследва нагласите може ли да се прави бизнес в България", подчерта още тя.

От думите на бившия вицепремиер стана ясно, че се цели създаване на законодателна инициатива, с която медиите да бъдат задължени да не лишават българските граждани от нужната информация, включително да се направи разлика между рекламната и информационната цел.

"74% от хората у нас смятат, че новините са само негативни".

Според Шулева, въпреки че много медии се оправдават със СЕМ, сред тях има и добри примери, които запознават широката общественост с постиженията на родни предприемачи.

Последни новини
Още от Бизнес старт