Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Политиката на Израел може да се определя от партия с 8 места в парламента

Рина Бакалова, председател на Български културен център в Израел, Бизнес старт, 19.09.2019

Предсрочните парламентарни избори в Израел отпреди няколко дни не излъчиха ясен победител. Двете основни партии "Ликуд" и "Синьо и бяло" получиха равен брой гласове. Тъй като парламентът в Израел се състои от 120 души, някой следва да обедини 61 от тях, за да състави правителство. Засега такъв няма. Изненадата е партията на Авигдор Либерман, която зае 8 места - евентуално тя ще зададе посоката на политиката на Израел. Той ще бъде ключът към създаване на правителство, заяви Рина Бакалова, председател на Български културен център в Израел, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Водят се спекулативни разговори, включително и такива за трети вот, въпреки че не вярвам президентът да разреши", твърди Рина Бакалова.

"Засега премиерът Бенямин Нетаняху не е готов да се откаже от поста си. Говори се за още малки партии, които да бъдат привлечени. Но всички десни, които той привлича, съставляват 55 човека. Те са от "Ликуд" религиозни партии. Либерман заяви, че няма да се съгласи да влезе в правителство, ако религиозните не приемат няколко условия - например, да има транспорт и магазини в събота, участие в армията и т.н.", посочи още Бакалова.

Още по темата

"Президентът цели да се формира широка коалиция, за да е стабилно правителство. Засега всичко е в изчаквателна позиция. Избирателите са разделени на две - тези, които са за светското управление, за подобряване на отношенията с арабите. Другите са ориентирани към силен ционизъм".

На фона на отношението на Нетаняху към опонентите си Рина Бакалова обърна поглед и към левицата в Израел, за която заяви, че не е нито опасна, нито комунистическа.

Гостът изтъкна, че отношенията между САЩ и Израел винаги ще бъдат добри, пояснявайки, че дори вчера американският президент Доналд Тръмп го е потвърдил в свое изявление.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт