Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Apple губи позиции в Китай заради търговската война

Технологичен коментар на Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, Бизнес старт, 19.09.2019

Търговската война взема своя дан и от Apple Inc., показва ново проучване на китайските потребителски нагласи. Американската компания се срина до №24 в годишния доклад за най-добрите марки в азиатската страна, понижавайки се от 11-о място преди година. Това каза Бойчо Попов, главен редактор на Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„През 2017 г., преди да започне търговската война, Apple беше пета в тази класация“, припомни Попов. Той отбеляза, че междувременно най-големият местен конкурент на Apple, Huawei Technologies Co., се изкачва с две места нагоре и заема второто място, като е изместен само от китайската услуга за разплащания Alipay.

„Разбъркването в класацията е знак за нарастващото предизвикателство, с което се сблъскват американските брандове през втората година от търговската война на Доналд Тръмп с китайския му колега Си Дзинпин. Резултатите от проучването показват, че китайските потребители стават все по-хладни към някои американски марки“.

Редакторът коментира представянето в класацията и на други известни американски компании. „Производителят на спортно облекло Li Ning Co. за първи път проби в топ 40, класирайки се на 34-то място, само на две места зад пазарния лидер Nike Inc“, отбеляза Попов.

„Тази година само две американски имена влизат в първата десетка - Android е трети, а Intel – на девето място. За сравнение – в проучването през 2017 година имаше 5 американски бранда“.

Повече технологични новини четете на Investor.bg

Последни новини
Още от Бизнес старт