Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Важно е ЕС да създава предприемачески екосистеми и среда за развитие

Момчил Василев, управляващ директор на Endeavor България и лектор в конференцията „Предприемачи на бъдещето“, Бизнес старт, 17 септември 2019 г.

Момчил Василев Момчил Василев

Новите технологии пораждат и нови потребителски навици и това ще е разковничето за новите предприемачи. Не толкова дълбоки технически знания, а разбиране за връзката между технологии и нуждите на хората ще са ключови. Пример тук е Джак Ма (основател на Alibaba.com), който е купил първия си компютър на 30 години, но това не му е попречило да създаде една от най-големите технологични компании в света. Технологиите са просто инструмент, а организацията на времето е философия. Дали ще се организираме с технологии, или ще спазваме дисциплина, е въпрос на личен избор, каза Момчил Василев, управляващ директор на Endeavor България, в предаването Бизнес старт с водещ Живка Попатанасова. Момчил Василев ще бъде лектор на Клуб Investor „Предприемачи на бъдещето“, което ще се проведе на 25 септември от 14 часа, в Capital Fort. Събитието ще покаже предприемачите, които формират бъдещето на бизнеса и пред какви предизвикателствата са изправени.

Според него успехът на един предприемач ще зависи от доброто му разбиране какви нужди имат потребителите и намирането на подходящите бизнес модели за прилагане на технологии,за постигане на тези потребности.

Развитието на един бизнес може да се сравни с авиацията. В един полет има два критични момента – първият е излитането. Така е и в предприемачеството – важен е моментът в който една идея се превръща в бизнес. Друг критичен момент е преминаването на звуковата бариера – по подобен начин една инвестиция преминава даден етап на развитие, за да стане максимално ефективна. Когато една идея бъде припозната от пазара, тя се превръща в успешен бизнес, даде примери гостът.

"Българският пазар е доста малък, затова всеки предприемач още от ден първи трябва да мисли за излизане на международния пазар. Едно от големите предизвикателства е да помислиш мащабно. Имаме много примери за предприемачи, които излизат от малка среда, успяват да се разраснат, като опознават спецификите на света, в който искат да се развият", каза Василев .

В обозримо бъдеще основните източници на капитал за предприемачите ще са рисковите инвеститори за стартиране, а за оборотни средства ще са основно банките. Фондовите пазари ще играят своята роля при по-мащабни компании, които търсят излаз към широката публика, която би искала да инвестира през борсата, посочи той.

Още по темата

"Голямото предизвикателство пред Европа е не желанието, а ефективността на усилията, които се полагат в тази насока. Средства не липсват, въпросът е те да бъдат оползотворени по-успешно. Далеч по-ключово е да се развиват предприемачески екосистеми и голямото предимство на ЕС, което е свързаността, да бъде доразвито. Когато има добра идея и голям пазар, който да я припознае, тя ще стане голяма. Тя няма нужда от административни мерки за развитието си", заяви Момчил Василев.

В България има достатъчен ресурс за подпомагане на стартиращи компании, но като че ли няма толкова много за последващо финансиране. Нашата цел е да подпомагаме една цялостна екосистема, в която има подкрепа за предприемачите от най-ранната фаза на тяхното развитие до етапа на зрялост. Програмата Dare to Scale има за цел да покрие този начален период на развитие, в които има най-голяма „смъртност“ на новосъздадените компании, като им се даде ноу-хау и възможности да преодолеят това предизвикателство, каза той в заключение.

Целия разговор вижте във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт