Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Упълномощени съветници ще помагат за инвеститорските решения

Aдвокат Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Точева и Мандажиева"

Aдвокат Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Точева и Мандажиева". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Aдвокат Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Точева и Мандажиева". Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Промените в Закона за публичното предлагане на ценни книжа (ЗППЦК) са продиктувани от два европейски нормативни акта. Регламентът и директивата са насочени към улесняването на участието на акционерите за упражняване на техните права в общите събрания. Това каза адвокат Димитър Калдамуков, съдружник в адвокатско дружество "Точева и Мандажиева", в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Една от промените предвижда възможността публичните дружества да изискват информация за действителните акционери в случаите, когато едно чуждестранно лице притежава акции за сметка на друго чуждестранно лице, заяви Калдамуков.

"Идеята е, че публичното дружество трябва да е наясно със своята акционерна структура, за да може по-лесно да ги уведомява при корпоративни събития".

Адвокатът разясни какво се случва в САЩ по тази тема. 

"Средно в САЩ има между 13 и 14 хил. общи събрания на година". 

Той коментира темата за упълномощените съветници, които се въвеждат с промените в закона.

"Упълномощеният съветник ще е юридическо лице, чиято работа е да анализира публично достъпната информация на пазара и на база на своите анализи да съветва акционерите как да гласуват на общо събрание. Пазарът е стигнал до решение дружества, които се упълномощават от акционерите, да гласуват вместо тях. Проблемът, който се случи в САЩ, е че т.нар. упълномощените съветници придобиха много голяма роля. В момента пазарът е разделен между две компании, които диктуват как ще се случат общите събрания".

В САЩ през лятото се състоя кампания, която призоваваше упълномощените съветници да разкриват повече информация, за да не се стига до гласуване без обосновка, коментира той.

"Новата директива ще бъде за всички страни членки на Европейския съюз. Според директивата съветникът ще трябва да следва кодекс за поведение – защо гласува и каква политика на гласуване следва".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт