Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Терористичната атака в Саудитска Арабия е 11-ти септември за енергийния пазар

Христо Петров, журналист, Бизнес старт, 16.09.2019

В събота бе атакувана с дронове най-голямата петролна рафинерия в света на Saudi Aramco, като отговорност за това поеха йеменските хуси. В резултат на това петролът поскъпна рязко на международните пазари. Темата коментира Христо Петровжурналист, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Тоталната изолация на Йемен е предизвикана от преврата, който беше извършен през 2015 г. След това започна война от ръководената от Саудитска Арабия коалиция и САЩ срещу Йемен. За тези 4 години война в Йемен има 20 млн. души, които се нуждаят от хуманитарна помощ, обясни той. 

"Хусите са вътрешна опозиция, която е подкрепяна от Иран. Поради това САЩ обвиняват Техеран в подкрепата на терористичните организации в Йемен. Хусите се борят срещу саудитското влияние в Йемен".

Хусите бяха обвинени за част от нападенията срещу петролни танкери в Персийския залив, коментира Петров.

"Има сили, които продължават конфронтацията в региона между арабските държава и Саудитска Арабия не допринася за мирните процеси, които са необходими за разрешаването на конфликта".

Другата страна, която предизвиква ситуации за провокирането на прибързана реакция от Иран са САЩ. Вашингтон наложи ембарго на Иран и обвинява иранското правителство в участието на терористични акции без доказателства, заяви той. 

"Терористичната операция в Саудитска Арабия може да се сравни с атаката от 11-ти септември в Ню Йорк. Това е 11-ти септември на световния енергиен пазар".

Вижте целия разговор във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт