Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Експертен съвет разследва технологичните гиганти за нелоялна конкуренция

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 16.09.2019

Експертен съвет, разследващ големите технологични компании за потенциални антитръстови нарушения, търси информация от клиенти на Amazon, Apple, Google и Facebook за състоянието на конкуренцията на дигиталните пазари и за адекватността на съществуващото закoнодателство, сочат документи, разгледани от Bloomberg. Повече за проучването разказа Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Изследване от осем страници не споменава нито една компания по име, но търси информация за индустриите, в които те доминират, като мобилните приложения и магазините за тях, търсачките, дигиталната реклама, социалните мрежи, чат приложенията, онлайн търговията, логистиката и облачните услуги“, посочи Кирилова.

Тя добави, че в рамките на проучването е поискано от респондентите да идентифицират петте най-добри доставчици на различни дигитални услуги и колко са платили на всеки от тях от 1 януари 2016 г. насам.

„Отговорите от всички се очакват до средата на октомври, когато е поставен краен срок за събиране на анкетите“, отбеляза редакторът.

„Проучването изглежда насочено към бизнеса, който плаща на големите технологични компании за услуги като изчислителни облаци, дигитална реклама и помощ при продажбата на мобилни приложения и продукти онлайн“.

Кирилова коментира, че въпросникът показва опитите на съвета да оцени влиянието, което големите технологични компании имат на различни пазари - първа стъпка в проучването на антитръстовите нарушения. „Освен това се разглежда как антитръстовите закони се прилагат на дигиталните пазари и е необходимо регулацията да бъде модернизирана“, добави тя.

Повече технологични новини четете на Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт