Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Пазарите не искат да видят нови избори в Италия тази година

Николай Ваньов, финансов анализатор, „Бизнес старт“, 28.08.2019 г.

Пазарите в Европа реагираха положително на решението за оставка на италианския премиер Джузепе Конте, но надеждите им са, че „Пет звезди“ и „Демократите“ ще си стиснат ръцете за сформирането на нов кабинет без да се стига до нови предсрочни избори. Това коментира финансовият анализатор Николай Ваньов в сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Пазарите, като цяло, реагираха положително на действията на Конте от миналата седмица, когато той реши да подаде оставка, тоест да не се бори за поста си при вота на недоверие от неговия вицепремиер Матео Салвини. Реагираха положително, защото, като че ли, това бе единственият ход за изход от тази криза без достигането директно до предсрочни избори. Пазарите не искат да видят нови избори в Италия през тази година. Те искат малко повече стабилност в проблемната италианска икономика, която е с толкова високи нива на задлъжнялост и структурни проблеми“.

Пенсионната система в Италия работи на дефицит от десетилетия насам и няма абсолютно никакви планове, за да заработи под друг начин, казва още Ваньов.

Още по темата

„Не бих казал, че Италия се превръща в сериозна заплаха, а Италия е сериозна заплаха за еврозоната. Нивата на външния дълг към БВП е над 120%, за които за сега не се прогнозира свиване“.

Едва ли коалиция между „Пет звезди“ и „Демократите“ ще се хвърли с главата напред, за да оправя италианската икономика, коментира още анализаторът.

Може ли Италия да повлече след себе си Испания и останалата част от европейските партньори при евентуален срив в икономика може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт