Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Великобритания ще плати дължимото към ЕС по един или друг начин

Борислав Мавров, програмен директор на фондация „Европейски институт", „Бизнес старт“, 27.08.2019 г.

Перспективите пред Брекзит без сделка стават все по-вероятни и независимо от отказа на премиера Борис Джонсън да плати дължимото към Европейския съюз Великобритания ще поеме това бреме по един или друг начин. Това коментира програмният директор на фондация „Европейски институт“ Борислав Мавров за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

„Разбира се, че Великобритания ще плати дължимото на ЕС по един или друг начин. Никой няма съмнение, че това, което е договорила предшественичката на Борис Джонсън - Тереза Мей, ще бъде онова, което страната следва да плати в случай на липса на сделка. Разговорът е много по-голям и не се свежда само до сумите, които Великобритания трябва да плати. Тук трябва да говорим и за плащането на политическата цена. Нещо, което вече три години тези, които предизвикаха напускането, не поставят на дневен ред“.

Действията на Джонсън през годините показват, че той сам за себе си не е убеден, че най-правилното решение за Великобритания е напускане на ЕС, казва още Мавров.

Още по темата

„Особено високи са перспективите Великобритания да напусне на 31 октомври. Аз не изключвам, разбира се, нито един от сценариите - възможност за някаква парламентарна криза, опит да се блокира от страна на парламента излизане без сделка. Трябва да кажем, че големият проблем на Великобритания не е само Борис Джонсън и поведението на част от лидерите на Консервативната партия. Големият проблем е и крайната несъстоятелност на лидери като Корбин, на Лейбъристите, които не дават реално никаква смислена алтернатива. Въобще - можем да говорим за сериозна криза на политическото представителство във Великобритания“.

Негативните последствия несъмнено ще са както за британците, така и за европейците, тъй като икономиките на всички ни са тясно свързани през изминалите десетилетия. Въпрос на гъвкавост е как след 31 октомври след евентуален сценарий без сделка да започне компенсацията на тези негативни последици, коментира още гостът.

За още подробности от разговора може да изгледате видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт