Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Природните ресурси на Гренландия привличат Доналд Тръмп

Христо Господинов, преподавател по политически науки и геополитика, „Бизнес старт“, 21.08.2019 г.

Най-големият остров на света Гренландия се превърна в повод за редица коментари през изминалите седмици, след като стана ясно, че американският президент Доналд Тръмп има интерес да го откупи от Дания. Основната причина за този интерес са природните богатства, с които разполага островът, смята преподавателят по политически науки и геополитика Христо Господинов, коментирайки темата за Живка Попатанасова в сутрешния блок „Бизнес старт“.

„Гренландия притежава огромни природни богатства, които все още никой не може да каже точно колко са. Там има залежи от мед, цинк, редки минерали, нефт и въглеводороди“.

Идеята на Тръмп не е нова и дори датира още от времето на Хари Труман в периода след Втората световна война, отбелязва Господинов. През 1946 г. тогавашният президент на САЩ предлага 100 млн. долара за Гренландия, но датското правителство отхвърля офертата.

Още по темата

„Тръмп търси силни ходове, с които да запази преднината си пред останалите кандидати на демократите за президентските избори през 2020 г“.

С подобни намерения настоящият държавен глава на Щатите цели да си спечели още повече симпатиите на своите съпартийци, като направи нова силна заявка за втори мандат в овалния офис.

Видео от коментара на Христо Господинов може да видите по-горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт