Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нови спадове в цените на акциите биха намалили броя на IPO-тата

Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, „Бизнес старт“, 15.08.2019 г.

Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, „Бизнес старт“, 15.08.2019 г. Росен Иванов, управляващ партньор на Black Peak Capital, „Бизнес старт“, 15.08.2019 г.

Продължаващ спад в цените на акциите би довел до отслабване на апетита за нови листвания (IPO-та) от страна на технологичните компании - еднорози. Много е важно какво ще се случи през септември и октомври на борсите. Промяната няма да е рязка, тъй като все още има много ликвидност на пазара. Това заяви управляващият партньор на Black Peak Capital Росен Иванов в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов, коментирайки срива на американските индекси в сряда.

Той допълни, че с намаляването на броя IPO-та компаниите биха привличали повече рисков капитал (venture capital). Въпреки доброто състояние на капиталовите пазари в последните години много стартиращи компании избираха venture capital като основна форма за финансиране, каза още Иванов

Някои от големите компании, които тази година се появиха на фондовите борси или предстоят да се листнат, несъмнено представляват огромен интерес за инвеститорите, поради факта, че се стремят към максимално широко развитие. Но също така те крият рискове от неустойчивост, поради нишата, в която попадат, посочи гостът. 

„WeWork е една от компаниите, които, поради големината си, има вероятност да доминира, но и тя има същия фундаментален риск, (като Uber и Lyft), че тази големина може да не е устойчива“.

Най-голямата компания за споделено пътуване Uber предлага идея, която променя света ни, но въпреки това продължава да губи пари. Може би никой не знае кога тя ще излезе на печалба, коментира Иванов.

Още по темата

Загубата на пари в началните етапи на една компания не е задължително условие за провал. Важно е тя да инвестира в развитие на своите пазари, докато достигне един етап, в който да започне да печели от инвестициите си, казва още анализаторът.

Последни новини
Още от Бизнес старт