Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Икономическите мерки на Тръмп вече са контрапродуктивни за САЩ

Тодор Николов, финансист, Бизнес старт, 09.08.2019

Тодор Николов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Тодор Николов, финансист. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Икономическите мерки, които американският президент Доналд Тръмп въведе, вече преминаха от фазата на първоначалния положителен ефект към пика на техния резултат. Оттук нататък те биха били контрапродуктивни. Това каза Тодор Николов, финансист, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Според Николов осигуряването на прекален комфорт за американските компании от администрацията на Тръмп понижава конкурентоспособността им. 

„Икономическата политика на САЩ е прекалено агресивна към всички останали държави. Това води до опасност от дестабилизация на глобалната икономика и при всички положения ще се върне като бумеранг и ще има отражение и върху американската икономика“.

Именно благодарение на действията на управляващите можем да станем свидетели на навлизане в рецесия, коментира Николов.

„Виждаме, че между президента и сегашното управление на Федералния резерв (Фед) има разминаване. Не само бизнесът, но и подходът на централната банка показва притеснение“.

Ако агресивното поведение на САЩ продължи, притеснителни са ответните действия на Китай, защото Пекин също има инструменти, с които да въздейства, добави гостът.

„Китай все пак е един от най-големите държатели на американски дълг и ако натискът от страна на САЩ продължи, Пекин би могъл да използва този инструмент“.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт