Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Евтиният юан ще стимулира износа на Китай, но ще го направи непредвидим търговски партньор

Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, „Бизнес старт“, 06.08.2019 г.

Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, „Бизнес старт“, 06.08.2019 г. Адриан Николов, икономист, Институт за пазарна икономика, „Бизнес старт“, 06.08.2019 г.

Реакцията на Пекин срещу новите американски мита се усети най-силно в обезценката на местната валута до най-ниските нива през последните вече повече от десет години спрямо щатския долар. Това ще стимулира износа на Китай, но страната ще изгуби имиджа си на предвидим и стабилен партньор, особено в Тихоокеанския регион.. Това мнение изрази икономистът от Института за пазарна икономика Адриан Николов в студиото на „Бизнес старт“ пред водещия Христо Николов.

„Достигането на ниво от седем юана за долар е политическа декларация от Пекин. Така страната показва, че не се страхува да използва валутата си, като още едно оръжие в търговската война с Доналд Тръмп. Най-директното положително влияние от евтиния юан е, че така Китай ще засили износителите си. По-евтиното производство означава по-добри цени за износ и съответно повече търговски партньори. От друга страна Китай ще загуби своята позиция на надежден партньор за голяма част от тихоокеанските държави“.

Обвиненията от Доналд Тръмп, че Китай е „валутен манипулатор“ са доста сериозни и са знак към Световната търговска организация (СТО). Това е в разрез с нейните правила и евентуална намеса на СТО би оказала сериозно влияние върху развоя на конфликта, отбелязва Николов.

Още по темата

„Не е изключено правителството на Си Дзинпин да изчака още една година, надявайки се, че нов демократически президент в САЩ ще бъде по-добре настроен към едно по-добро разрешаване на конфликта в близко бъдеще, отколкото да се опитва да се договаря с Тръмп“.

Цената на търговската война засега се плаща не толкова от данъкоплатците в САЩ, колкото от американските производители на зърно, соя и още няколко основни земеделски култури, смята икономистът.
Причината е, че китайското правителство е в състояние директно да нарежда на компаниите какво да купуват и какво не, докато в Щатите бизнесът има своите механизми за противопоставяне и решенията на правителството винаги подлежат на коментар.

Какви са убежищата за инвеститорите на световните пазари след новата ескалация на търговската война може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт