Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Българският капиталов пазар - потърпевш от липсата на инвестиционна култура

Д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС, бивш главен дилър и портфолио мениджър, В развитие, 06.08.2019

Д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС, бивш главен дилър и портфолио мениджър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС, бивш главен дилър и портфолио мениджър. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Рамката на капиталовия пазар у нас би могла да бъде по-добра. Посланията към потенциалните инвеститори липсват. Поради тази причина те не припознават този пазар като основно място, на което могат да развиват своя бизнес. Това се отразява и на институциите, заяви д-р Боян Иванчев, преподавател в УНСС, бивш главен дилър и портфолио мениджър, в предаването "В развитие" с водещ Христо Николов.

Държавата може да насърчи използването на Българската фондова борса (БФБ) от страна на фирмите за набиране на свеж капитал чрез правилните послания и създаване на култура, твърди Боян Иванчев, посочвайки Полша като положителен пример в това отношение. "Полската фондова борса е институция за поляците. Държавата е фокусирана върху този пазар от години и го подпомага. Това по никакъв начин не е за сметка на банковия сектор, за разлика от банковия пазар в България, който се притеснява от капиталовия", подчерта той.

"Правителството у нас не обръща достатъчно внимание на капиталовия пазар, липсва инвестиционна култура. Чрез този пазар ръстът на нашия БВП може да достигне над 5%. Така можем да стимулираме стартъпите и малките компании".

По повод новината, че Комисията за финансов надзор (КФН) е отказала до одобри проспекта на компанията "Биодит" гостът спомена, че внасянето на втори проспект от страна на "Биодит" би бил правилният път. 

"Новият борсов пазар за растеж - на малките и средни предприятия (МСП) - BEAM, набира скорост бавно. Самите компании, които биха имали нужда да излязат на него, могат да привлекат до 1 млн. евро през вид IPO в облекчен режим, но в случая липсва публичност и информационна кампания относно ползите".

Ваучерната схема, стартирала в края на миналата година, съгласно която се покриват разходи до 50 000 лв., свързани с листване на компаниите на БФБ, вече близо 10 месеца не дава нужния резултат пак поради вече изброените причини, посочи Боян Иванчев.

"Най-тривиалната диверсификация сочи, че трябва да имаме различни инструменти в портфейла си".

За първата у нас неврокогнитивната лаборатория, създадена от Боян Иванчев, той е използвал грантова схема по програма "Иновации и конкурентоспособност". "Иновацията е приета. Експериментите там се правят с помощта на функционален ядрено-магнитен резонанс, който показва активацията на мозъка при определени психологически парадигми, за да се изследва дадена реакция на човека при задача от областта на икономиката", обясни още финансистът.

Последни новини
Още от Бизнес старт