Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Кристалина Георгиева има най-важната подкрепа за поста в МВФ - на САЩ и Европа

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, Бизнес старт, 05.08.2019

Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Номинацията на Кристалина Георгиева за управляващ директор на Международния валутен фонд (МВФ) от страна на Европейския съюз (ЕС) несъмнено е огромна личностна победа за нея и добра оценка за работата ѝ в Световната банка и като наш представител в ЕС. Тя има големи шансове да оглави МВФ, защото се очаква да получи подкрепата на ЕС и САЩ. Страните от ЕС притежават около 25-26% от специалните права на тираж (СПТ) в МВФ, което им дава и най-големия процент право на глас, а тежестта на САЩ при гласуването е над 15%. Това заяви Любомир Дацов, бивш зам.-министър на финансите, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов. (бел.ред. - всички 28 страни от ЕС държат в момента 30.19% от СПТ в МВФ, което отговаря на 29.57% от правото на глас. Ако изключим Великобритания, която предстои да излезе от ЕС, числата са следните: 25.95% от СПТ и 25.54% от правото на глас).

"МВФ и Световната банка са финансовите институции, създадени на базата на Бретънудската система. Те имат две основни цели - едната е функцията на МВФ да се грижи за стабилността в системите. Той действа като организация от последна инстанция, която служи за подкрепа на платежния баланс. Световната банка, от своя страна, отговаря за развитието и извършването на структурните реформи в отделните страни-членки".

Във фискалната сфера две са големите институции, които са с най-голям капацитет, като специално за публичните финанси едната е Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), но МВФ има най-големия капацитет в света да прогнозира и управлява процеси в тази област, обясни Любомир Дацов, допълвайки, че, от друга страна, фискалният департамент в рамките на МВФ събира най-ярките имена в научната дейност в тази сфера.

Последни новини
Още от Бизнес старт