Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Свинска криза: 1/6 от прасетата у нас са засегнати - как реагира пазарът

Васил Стойчев, Център за икономически анализи на селското стопанство, „Бизнес старт“, 02.08.2019 г.

Около 1/6 от популацията на свинете в България е засегната от африканската чума, което води до 19% поскъпване на месото за месец юни спрямо година по-рано. Това отчита Васил Стойчев от Центъра за икономически анализи на селското стопанство в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Цената на свинското месо към юни се е качила до около 3,80 лв. на кланечно тегло, което е с около 19% повече спрямо същия период на миналата година. Очакваме, че ще продължи да се покачва, но основната разлика е, че има заболяване и в Китай - най-големият производител, където се отглеждат почти половината от прасетата в света“.

България внася повече от половината от свинското месо на пазара, което означава, че  у нас се разчита основно на големите европейски производители за набавянето на продукта, коментира още Стойчев.

Още по темата

„Медиите малко преекспонират проблема. В България по-голямата част от свинското месо се внася. Ние произвеждаме само около 40% от това, което консумираме. Тоест, за нас е по-важно какво се случва в Европейския съюз“.

Възстановяването в последствие на производството едва ли ще е проблем, а по-скоро е под въпрос дали фермите в страната ще превъзмогнат кризата, казва още анализаторът. Обезщетение със сигурност ще има за потърпевшите, но не е сигурно дали то ще е достатъчно.

Кои са европейските производители на свинско месо, които имат най-голямо отношение към цената на пазара, може да научите от видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт