Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Facebook спря мащабна кампания на Саудитска Арабия в платформата си

Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 02.08.2019

Facebook обяви, че е спряла над 350 лични акаунта и страници с около 1,4 млн. последователи - поредният такъв ход, който цели борба с “координираното неистинско поведение” в платформата. Освен това е и първата подобна дейност, която е свързана със саудитското правителство. Това каза Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Страните в Близкия изток се насочват все повече към уебсайтове като Facebook, Twitter и YouTube, за да се опитват да влияят политически онлайн".

През миналата година Ройтерс описа с подробности подкрепена от Иран кампания, а Рияд беше обвинен в използването на същите тактики за нападането на местния си конкурент Катар и за разпространението на дезинформация след убийството на журналиста дисидент Джамал Кашоги, коментира Кирилова.

"Саудитска Арабия многократно е отричала всякаква връзка със смъртта на Кашоги. Заедно със съюзниците си, тя запазва търговски и дипломатически бойкот на Катар, обвинявайки я в тероризъм, което пък Катар отрича".

Facebook обявява премахването на акаунтите заради “неавтентично поведение” по няколко пъти месечно, но изявления, които директно свързват подобно поведение с правителство, са рядкост, обяснява Кирилова.

Вижте целия технологичен коментар във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт