Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Главният оперативен директор на Lyft напусна компанията

Технологичен коментар на Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, Бизнес старт, 30.07.2019

Джон Макнийл, който беше нает миналата година, за да управлява операциите на Lyft, напуска компанията. Основателите на фирмата, които не успяват да задържат пореден оперативен директор на поста, твърдят, че няма да наемат друг на негово място, заяви Елена Кирилова, редактор в Investor.bg, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Преди да се присъедини към Lyft Макнийл беше заместник на Илон Мъск в Tesla. Той прекара две години и половина в компанията производител на електромобили, където служеше като президент по глобалните продажби и услуги".

В имейл до служителите, разгледан от Bloomberg, основателите на Lyft Логан Грийн и Джон Зимър посочват, че ще прехвърлят отговорностите на Макнийл на други служители, отбеляза Елена Кирилова. "Те посочиха, че главният оперативен директор е създал нови бизнеси, включително места за поправка на коли за шофьорите на Lyft", добави тя.

"Съоснователите на Lyft обявиха, че пожелават успех на Макнийл в бъдещите му начинания. В резултат от новините стойността на акциите на компанията се понижи с 3,9% - най-големият дневен спад от месец, до 62,94 долара, след като Bloomberg News обяви вестите за оставката".

Компанията за споделено пътуване, управлявана от Грийн и Зимър, не успява да запази запълнена позицията на главен оперативен директор. Предшественикът на Макнийл, бившият директор на Amazon.com Рек Тайбънс, стоя на поста по-малко от три години, припомни още Кирилова.

"Когато Макнийл беше нает през февруари 2018 г., фирмата го взе заради богатия му опит и го приветства в “семейството на Lyft”. Lyft стана публична през март, а в момента книжата ѝ се търгуват с около 10% по-ниско от цената от първичното публично предлагане. Инвеститорите поставят под въпрос рентабилността на генериращата загуба услуга за споделено пътуване, която се конкурира основно с Uber Technologies.".

Още новини от света на технологиите ще откриете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Бизнес старт