Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

По-важна ли е електронната поща от данните в личната ни карта?

Момчил Шумаков, изп. директор на Mail.bg, „Бизнес старт“, 29.07.2019 г.

По-важна ли е електронната поща от данните в личната ни карта? На пръв поглед отговорът би трябвало да е „Не“, но на практика човек би трябвало да се замисли колко голямо количество лична информация е свързана с e-mail му. До неотдавна данните от личната карта можеха да послужат за извършването на редица дейности от недоброжелатели, които да ощетят финансово и имуществено потърпевшите , докато днес светът е еволюирал до такава степен, че несъзнателните съучастници в подобен род престъпления, като нотариуси и банки, вече имат своите защитни механизми, за да обезценят единния ни граждански номер. E-mail от друга страна може да се превърне в ключ към всички електронни услуги, които използваме в мрежата, коментира изп. директор на Mail.bg Момчил Шумаков за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„E-mail е ключът, към всички електронни услуги, които може да имате, тъй като паролата за тях се възстановява винаги по e-mail. Ако изгубите паролата за своята социална мрежа, това не е голям проблем, защото можете да го поправите чрез своята поща, но, ако изгубите паролата за e-mail си, това вече е голям проблем“.

Важно за защитата на тази ценна информация е да имаме лична методология при избора на пароли за съответните електронни пощи, съветва Шумаков.

Още по темата

„Паролите трябва да се сменят често. Трябва да са дълги, сложни и също така да бъдат трудни за отгатване. Ако вашата парола е нещо от порядъка на 5-6 знака, това с един съвременен бърз компютър може да се отгатне за буквално секунди. Един от най-лесните начини за създаване на дълга и сложна за отгатване от трети страни парола е да си измислите едно изречение, от което да използвате всяка първа буква на думите. Така може да получите парола, която е абсолютно неразбираема, за когото и да било друг. Дори да види, че я пишете, той трудно ще я запомни, защото това е нещо несвързано за него“.

Случаят с изтеклите лични данни от НАП предизвиква удивление у изп. директор на Mail.bg по няколко причини. Едната е, че се изнася информация на парче от властите, вместо да се резюмира всичко, когато е възможно. Друга причина е „24-часовата“ реакция на полицията за откриването на потенциалния извършител при условие, че все пак се говори за компания, занимаваща се с киберсигурност. И третата причина е, че въпросната компания е предоставила „частичен достъп“, когато при подобни обвинение би било редно да се изземе цялата налична информация, за да се докаже или опровергае вината.

Последни новини
Още от Бизнес старт