Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ръстът в заплатите на IT специалистите - подкрепен от приходите, технологиите и личния принос

Симеон Стойчев, вицепрезидент на Progress Software, Бизнес старт, 25.07.2019

Растежът на средната заплата на IT специалистите у нас до над 3000 лв. е свързан с крайния продукт, т.е. приходите на този тип компании. Второ - начинът за определяне на заплатите е релевантен и на приноса на служителите и техния опит. Третия фактор касае навлизането на технологиите. От 2007 г. насам секторът расте с двуцифрени темпове всяка година. Според една съвсем скорошна статистика през миналата година оборотът на IT компаниите е нараснал с над 32%, заяви Симеон Стойчев, вицепрезидент на Progress Software, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

"Миналата седмица Световната банка откри център за споделени услуги. Аз лично в последните няколко седмици съм в контакт с няколко мултинационални компании, които обмислят навлизането си в България или разширяване на бизнеса си тук. Заплащането на труда на кадрите не е единствената атрактивна причина, която привлича, а и качеството на продукта, генериран от българските специалисти".

България спрямо държави като САЩ и Великобритания стои по-ниско по отношение на нетните възнаграждения, но ако вземем предвид цена на живота, данъци, покупателна способност - нещата са по-различни, изтъкна гостът, допълвайки, че в цялостното възнаграждение не влиза само заплатата - IT компаниите разполагат и с добре развити бонус схеми.

"5 години след придобиването на компанията "Телерик" от страна на американската Progress Software продължаваме да инвестираме в екипа си в България в нови разработки. В момента офисът е най-големият глобално за компанията. Има всякакъв вид бизнес функции - софтуерни разработчици, маркетинг, продажби, човешки ресурси, IT".

Прилагаме технологии, свързани с блокчейн, изкуствен интелект и машинно обучение основно в областта на бизнес интелиджънс, анализирайки дигиталното поведение на нашите потенциални и настоящи клиенти, спомена Симеон Стойчев. "Идеята е да предоставим бързо и персонализирано отношение. В сферата на информационната сигурност имаме вътрешни разработки за превенция и анализ на потенциални заплахи. В плановете ни влизат и подобряване на бързината и достъпа на IT услугите", коментира още той.

Продуктът ни Progress Unite UX, изцяло разработен в България, свързва разработчиците с дизайнерите, отбеляза вицепрезидентът на Progress Software. "От няколко години насам работим в сферата на виртуална реалност и 3D визуализация на данни. VR и AR технологиите са нов метод за предоставяне и решаване на различни видове бизнес проблеми", подчерта Стойчев.

Гостът коментира и пробива в системата на НАП и източването на лични данни, като обясни, че според него обезпокоителното в случая е уязвимостта ни като граждани.

Последни новини
Още от Бизнес старт