Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Свинската чума в България е катастрофа

Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите за Бизнес старт

Трябва всички да разберат, че това, което в момента се случва в свиневъдството е катастрофа. Ние още от миналата година, когато беше първият случай, настояваме за бързи превантивни мерки. В момента се върви след заболяването - взимат се крути мерки, за които вече е късно. Това заяви по телефона в предаването Бизнес старт Галя Бъчварова, член на УС на Асоциацията на свиневъдите в България.

"Унищожаването на животни към този момент в огнищата на зараза е мярка, но ние говорим за планово изколване на животните от личните дворове, което няма да е унищожаване. Собствениците трябва да си заколят животните. По този начин ще се намалят щетите в национален мащаб." каза Бъчварова.

На въпрос на водещата Живка Попатанасова дали ще се наложат санкции на неспазващите правилата, Бъчварова отговори, че е по-важно всички да бъдат убедени, че наложените мерки трябва да бъдят спазвани. Тези мерки включват "изчистване" на 20-километрови зони около големите свинекомплекси от домашни прасета и от диви свине. Тези мерки важат за всички по веригата, от домашни стопани, собственици на големи ферми, ловци и др. Ако не се вземат тези мерки, цяла България ще стане като област Русе, убедени са от Асоциацията на свиневъдите.

"Унищожаването на свинекомплексите и свиневъдството ще се отрази един път на бюджета и данъплатците и втори път на пазара, чрез по-високи цени на вносното свинско месо.Възстановяването на едно стопанство отнема поне година и половина до две години" посочи Галя Бъчварова.

На запитване на водещата за бъдещи фалити на свинеферми и съкращаване на работни места, Бъчварова заяви, че това вече е факт в Русенско. Според нея, въпросът за компенсациите е поставян пред Министерство на земеделието и храните, но няма отговор от страна на държавата. Тя определи като много ниска спряганата неофициално сума от два милиона лева компенсация за 17 хиляди свине. Това са по около 250 лева на животно, което просто не включва други разходи - например обезщетения за освободени служители, почистване на свинекомплекси без дори да се споменават пропуснатите ползи, каза Бъчварова.

Още по темата

Бъчварова посочи още, че потребителите на свинско месо не са застрашени от нищо, единствената заплаха е за животните.

Вижте още във видеото.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт