Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новите биотехнологии: осветление от микроорганизми, пробиотик за сърце, бактерии вместо консерванти

Кирил Петков, създател на Центъра за приложни изследвания и иновации към Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски", „Бизнес старт“, 23.07.2019 г.

Бъдещето на човека е светло в буквален и преносен смисъл, благодарение на биотехнологиите, които с все по-голям успех навлизат в живота ни. Френската компания Glowee разработва проект за осветление на биологична основа, а българският Център за приложни изследвания и иновации към Биологическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“ е на път да пусне на пазара биопробиотик за понижаване на холестерола и кръвното налягане. Именно създателят на центъра Кирил Петков представя напредъка в тази област в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Проектът на Glowee доразвива успешно технология от няколко десетилетия, по която са работили и в компанията Philips, коментира Петков. Но проблемите на този етап за биоосветлението са интензитетът и обслужването. Количеството светлина, което се произвежда от бактериите в иновативните лампи, стига само за улични маркировки и декорации, а нуждата от храна за въпросните бактерии създава един сериозен допълнителен ангажимент за поддръжката на осветлението, обяснява гостът.

Още по темата

Български проекти пък са напът да се впишат успешно на световния пазар.

„Сега се прави една разработка, която да замени всички консерванти в меса и колбаси, като луканки, салами и т. н., с бактерии, които са близкородствени до бактериите в киселото мляко. Приложена в месото тя успява да побеждава патогенни бактерии и премахва нуждата от слагане на нитрати и нитрити, които всички знаем, че са ужасно вредни“.

Един от големите пробиви в полза на медицината от новите биотехнологии е в борбата със сърдечносъдовите заболявания.

„Друга разработка на наш студент е комбинацията на бактерия от туршия с антиоксиданта на червено вино. Това, което нашите деди отдавна са знаели, че чаша червено вино с туршия е полезно за здравето, този наш студент успя да съчетае в първия пробиотик за сърце. Бактерията сваля холестерола, а антиоксидантът сваля високото кръвно налягане. При съчетанието от двете се получи една синергия, която нито едно от двете вещества не може да постигне само, но заедно може би ще имаме първия биопробиотик, който е за приемане през  гастроинтестиналния тракт, но е за сърдечната система. Тестовете ни доказват, че холестеролът спада с над 16%, а любопитното е, че, колкото е по-висок холестеролът, толкова е по-голям ефектът“.

За да научите в детайли всички научни пробиви от биотехнологиите, изгледайте видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт