Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Изборът на Фон дер Лайен се случва след очакванията за апокалиптични промени в ЕС

Доц. Христо Христев, преподавател по право на ЕС в СУ „Св. Климент Охридски", „Бизнес старт“, 17.07.2019 г.

Урсула фон дер Лайен вече начерта план за работа пред себе си. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Урсула фон дер Лайен вече начерта план за работа пред себе си. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Когато коментираме вота в подкрепа на новия председател на ЕК Урсула фон дер Лайен на първо място трябва да имаме предвид, че той се случва след едни поляризирани избори, в които имаше очаквания за апокалиптични промени, пробив на антиевропейски и антидемократични политически сили. В крайна сметка този пробив не се състоя. Това мнение изрази преподавателят по право на Европейския съюз (ЕС) в СУ „Св. Климент Охридски“ доц. Христо Христев в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„За добро или лошо политическият процес в ЕС се приближава до това, което представлява политическият процес на национално ниво. В тази връзка не съм склонен да разглеждам като драматичен или негативен факт, че Фон дер Лайен беше избрана само с 9 гласа разлика над необходимото мнозинство“.

Като логичен политически ход от страна на новия председател на ЕК доцентът определя заявеното намерение на Урсула фон дер Лайен за поставяне на ясни цели пред ЕС по отношение на климатичните промени.

Още по темата

„Някои от заявените политики от Урсула фон дер Лайен са за необходимостта от спешни действия по проблемите на околната среда и климатичните промени. Имаше ясна заявка по отношение на необходимостта от задълбочаване на интеграционния процес и реформи на архитектурата на процеса на европейска интеграция“.

Приоритет ще бъде и работата за укрепване на правовата държава и преодоляването на тези слабости в изискванията, които произтичат от принципа на правовата държава, които се наблюдават в редица членки на ЕС. Той смята, че предвид отношенията между Франция и Германия и спойката между двете страни за излъчването на Урсула фон дер Лайен може да очакваме основен приоритет в нейната работа да бъде намирането на такива мерки, чрез които да бъде задълбочено консолидирането на процеса на европейска интеграция в контекста на проблемите, които се наблюдават през последните няколко години.

Видео от коментара на доц. Христев вижте горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт