Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Новият здравен модел ограничава избора на пациентите

Д-р Галинка Павлова, бивш зам.-председател на БЛС, Бизнес старт, 16.07.2019

Здравните фондове ще избират с кое лечебно заведение да сключат договор. В следващия момент те подменят избора на пациента. Пациентът ще бъде принуден да избира между тези болници и лекари, с които фондът е сключил договор, и така би могла да възникне манипулация на пазара на здравни услуги у нас. Това заяви по темата за новия здравноосигурителен модел, представен на кръгла маса на 15 юли д-р Галинка Павлова, бивш зам.-председател на БЛС, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Новият здравен модел е компилация от първите два, уточни д-р Павлова. "За съжаление моето лично мнение е отрицателно. Смисълът на промените е, че трябва да коригираме сега съществуващи проблеми. Например: съществува затруднен достъп на голяма част от населението до здравеопазване в определени региони от страната", добави тя.

"Има напрежение сред работещите в сектора. Свидетели сме на миграция към големите градове и оттам - на  диспропорции в страната относно предлагане на медицинска помощ. Виждаме и специалисти, които напускат страната. Болници се намират в затруднено финансово състояние и са пред несъстоятелност. Касата изпитва задължение към други здравни каси".

Още по темата

Здравната осигуровка остава в размер на 8%, посочи Галинка Павлова. "Но същевременно публичният ресурс е около 4,5-5 млрд., които ще бъдат разпределени между няколко финансиращи застрахователни фонда. Касата е регистрирана по Закона за здравно осигуряване. Новите играчи на пазара ще бъдат по Закона за застраховане. При осигуряването всички плащат за това, което могат да отделят от доходите си, но ползват солидарно услугата. Застраховането е насочено към преразпределение и управление на риска", отбеляза тя.

Още по темата

"Сега ни се казва, че тези фондове ще изпълняват осигурителен пакет дейности. Тези пари ще бъдат разпределени и фондовете ще трябва заделят средства за издръжка на своите структури, за гаранционен и резервен фонд, за комисиони на брокери и агенти. И те ще имат право на печалба за разлика от НЗОК. Тогава тези пари като абсолютна стойност ще намалеят - 4,5 млрд. ще бъдат с 20% по-малко".

Не става ясно как ще се подобри качеството на здравните услуги в България, изтъкна гостът. 

Фондовете ще преговарят с всяко лечебно заведение за цените на медицинските дейности, подчерта още д-р Павлова, допълвайки, че когато средствата намалеят, фондовете трябва да заделят и за печалба, а не става ясно как ще я акумулират.

Последни новини
Още от Бизнес старт