Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Транспортът на бъдещето се нуждае от регулации

Веселин Грозданов, клъстер "Зелен транспорт", Бизнес старт, 12.07.2019

Бъдещето на градската мобилност може би е на електрическите тротинетки. Хората виждат, че с едно малко превозно средство могат да се придвижат изключително бързо. Това каза Веселин Грозданов, клъстер "Зелен транспорт", в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова.

В София електрическите скутери вече са много популярни, посочи Грозданов. Не само у нас, но и в Западна Европа и САЩ обаче няма регулации за тези пътни превозни средства, добави той.

„В нашия Закон за движение по пътищата няма определена дефиниция за тези превозни средства, както и къде трябва да се движим с тях... Решението трябва да се вземе на национално ниво и да се промени законодателството“.

Гостът посочи, че липсата на регулации води до множество въпроси за това как трябва да бъде уреден процеса по използването на тези скутери, включително къде трябва да бъдат паркоместата за тях, откъде трябва да се взимат и оставят те при споделено ползване.

„Превозното средство е много хубаво. Трябва обаче да се поучим от западния опит и проблемите, с които тези страни вече са се сблъскали“.

Според Грозданов потенциалът на електрическите тротинетки не трябва да изключва развитието и на градския транспорт, както и закупуването на възможно най-много нови превозни средства за него.

 

Последни новини
Още от Бизнес старт