Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Rinker Youth Challenge - състезанието на иновативните компании, търсещи социален ефект

Елица Баракова, Фондация BCause; Елислав Атанасов; Business Advisor; Денимир Димитров, Zero Wave; Бизнес старт; 10.07.2019

Състезанието Rinker Youth Challenge тази година събра почти 500 души. Правихме нарочни регионални форуми, на които идваха екипи или просто заинтересовани от предприемачество лица, за да пробват дали то е подходящо за тях. Срещнахме ги с местни хора, които вече са успешни в категориите на техния град. 85% от участниците бяха под 25-годишна възраст. Това съобщи Елица Баракова, Фондация BCause, в предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Участниците трябва да могат да гледат критично към живота, да търсят решение на проблемите, да са свободомислещи. Свеждането им от 500 до 5 в случая помогна точно да се придобива точно такова критично мислене. Правенето на бизнес в тази възраст е кауза, това е едно отдаване - първо на талант и способност", спомена Елица Баракова.

Businees Advisor е програма, която помага на бизнеса да се справи с бюрокрацията, като използва модерни технологии за автоматизация, разкри Елислав Антонов от Business Advisor. "Знаем колко е трудно един бизнес да стартира, а и да продължи с растеж. Искаме да помогнем на бизнеса да стане стабилен и устойчив. В момента изграждаме наш софтуер, който дава възможност за множество процедури - административни и вътрешни, да бъдат извършени напълно автоматично. Това може да е свързано с генерирането на документи, както и тяхното автоматично подаване. Най-големите пречки най-често са свързани със счетоводното обслужване", добави той.

Zero Wave е компания, имаща за цел да помогне на всички заведения, кетъринг фирми и хора, които използват пластмасови чинии и прибори, да се освободят от тях. Алтернативата, която предлагаме ние, е биоразградими и ядливи чинии и прибори, сподели Денимир Димитров от Zero Wave. "Материалът е от от остатъчен малц след производството на бира. До момента тази суровина на 90% е изхвърлена и в редки случаи давана на животни. Взимаме отпадък и го превръщаме в ценен продукт за природата. Вкусът е доста приятен. Наблягаме на биоразградимостта. Времето за нея е между 30-45 дни. От друга страна, по заведенията все повече се търсят алтернативи на пластмасата", поясни той.

Последни новини
Още от Бизнес старт