Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Не правителството, а пазарът трябва да определя нуждата от денонощни аптеки, смятат от бранша

Николай Костов, Асоциация на собствениците на аптеки, „Бизнес старт“, 10.07.2019 г.

Държавните органи налагат сериозна репресия върху аптеките в цялата страна, като създават нелогични от гледна точка на пазара условия за работа. Това коментира Николай Костов от Асоциацията на собствениците на аптеки за сутрешния блок „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова по повод идеята за въвеждане на задължително нощно дежурство на фармацевтичните търговци в страната.

„Пазарът от доста време дава сигнали, че има проблем. Той не е свързан само с липсата на денонощни аптеки, а, ако се проведе изследване, ще стане ясно, че има липса на фармацевти. Подобно решение не е и рентабилно. Държавата, вместо да се опита да разреши тези проблеми, тя влиза в ролята на слон в стъкларски магазин и започва да налага глоби за тези, които не работят денонощно, съставя графици и се опитва да играе ролята на пазара, което е невъзможно“.

До неотдавна в столицата е имало доста аптеки, които по икономически причини са преустановили дейността си, казва още Костов. Малко хора изпитват спешна нужда от лекарства през нощта, тъй като няма кой да им ги изпише, а при наистина спешна нужда те се озовават в болниците, продължава гостът.

Още по темата

„Предлаганите промени от Министерството са с цел да се хареса на обществото, като симулира някаква дейност с дългосрочно вреден социален ефект. Натоварването на аптеките с разходи ще натовари в крайна сметка потребителите“.

Въвеждането на аптечна карта е безсмислено начинание, което само ще създаде работа за още 1000 държавни чиновници, коментира Николай Костов. Според него, подобна карта дори вече има, тъй като всички аптеки в страната са регистрирани в изпълнителната агенция с всевъзможни детайли, като местоположение и дори квадратура на помещенията.

Видео от коментара вижте горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт