Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Нов икономически съюз в Африка - какви са перспективите?

Д-р Едуард Маринов, преподавател в НБУ, „Бизнес старт“, 09.07.2019 г.

Доц. Едуард Маринов, преподавател в НБУ, „Бизнес старт“, 09.07.2019 г. Доц. Едуард Маринов, преподавател в НБУ, „Бизнес старт“, 09.07.2019 г.

Новосъздадената зона за свободна търговия в Африка е напът да се превърне в най-големия икономически съюз в света, веднъж щом заработи официално от 1 юли 2020 г. Но какви са перспективите пред една толкова широка общност, която през годините е била разкъсвана от толкова много политически различия? Отговор дава доктор Едуард Маринов от Нов Български Университет (НБУ) в предаването „Бизнес старт“ с водещ Живка Попатанасова, акцентирайки най-вече към огромния потенциал на неразработения пазар, произлизащ от концентрацията на младо население сред 55-те страни.

„28% от населението в света под 15 години живее в Африка. Това показва потенциала на континента, защото там са бъдещите купувачи и бъдещата работна сила“.

Един от големите проблеми пред новото формирование е, че в момента има действащи 18 различни общности в Африка. Това е и причината за слабата вътрешна търговия на континента, смята д-р Маринов. Едва 15-17% от общата търговия на страните се дължи на междусъседските им отношения, докато в Азия процентът е 50, а в Европа достига цели 70.

„Сред основните предизвикателства може да отличим инфраструктурата. Времето, което отнема за една стока да стигне от Нигерия до Южна Африка през континента, е доста по-голямо, отколкото една стока от Китай да стигне до Южна Африка. Друг основен проблем е липсата на административен капацитет“.

Още по темата

България на този етап не съумява да се възползва от възможностите, които предлага „черния континент“, коментира още преподавателят в НБУ. Основно изнасяме суровини в тази посока, но не е изключено в обозримо бъдеще да затвърдим позициите си на този пазар, като се превърнем в един от основните партньори на новосформирания икономически съюз, стига да започнем да изнасяме стоки с по-висока добавена стойност.

Видео от анализа може да видите горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт