Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Исторически ролята на жената в политиката се проявява по време на криза

Антоанета Христова, политически психолог, „Бизнес старт“, 08.07.2019 г.

Темата с половото равенство търпи много сериозна дискусия в сформирането на новия Европейски парламент и заемането на все повече ръководни постове от представители на нежния пол. Това е една историческа тенденция, която се проявява най-често във времена на криза, според политическия психолог Антоанета Христова, която гостува в студиото на „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

„Когато имаме криза за взимане на решения, в много институции сме наблюдавали в историята, че ролята на жената става значима. Защото в процес на вземане на решения, мъжете и жените сме различни и се допълваме. Мъжете са много по-абстрактни, логично принципни и понякога по-прагматични. Жените пък винаги обръщат внимание на човека в ситуацията. В кризисните ситуации много често жените успяват да внушат по-голям комфорт във вземането на решения“.

Още по темата

Пред Урсула фон дер Лайен в ролята ѝ на председател на Европейската комисия ще бъдат поставени някои от най-суровите представители на политическия мачо в лицата на лидерите на САЩ, Русия, Турция и Бразилия. Именно комуникацията с тях се очаква да е едно от най-сериозните предизвикателства пред лидера на обединена Европа и е особено любопитно какъв подход би имала белгийката в международното съревнование с въпросните лидери.

„В компанията на Тръмп, Путин, Ердоган и Болсонаро Урсула фон дер Лайен има две възможности – или да бъдеш по-твърда от тях, или да бъдат омаломощени с мекота и женско присъствие. Мисля, че тя ще заложи на второто“.

Целия анализ за половете в политиката от психолога може да видите във видеото.

Последни новини
Още от Бизнес старт