Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ръстът на българския износ зависи от намирането на алтернативни пазари в трети страни

Ясен Георгиев, изп. директор на Института за икономическа политика, Бизнес старт, 05.07.2019

Много важно е, за да запазим инерцията и ръста на износа у нас, българските предприемачи да намерят алтернативни пазари в трети страни. Това каза Ясен Георгиев, изп. директор на Института за икономическа политика, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Основните експортни пазари на България са Германия, Италия, Гърция, Румъния и Турция, посочи Георгиев.

„Германия и Италия са в ситуации, в които икономиките им се охлаждат, и макар всички прогнози да говорят за положителен ръст тази година, той ще бъде значително по-скромен от този през 2018 г. Турция също е в неблагоприятна икономическа ситуация... валутата ѝ загуби стойността си миналата година и турските контрагенти започнаха да търсят алтернативи“.

Все пак трябва да имаме предвид, че над 60-65% от нашия износ е към Европейския съюз и би било много трудно изведнъж да се промени посоката, отбеляза гостът.

„Важно е да посочим, че глобалната ситуация с нарастващ протекционизъм определено не е в полза на страни като България".

Георгиев коментира и разминаването в предварителните прогнози на Министерството на финансите и Националния статистически институт за ръста на брутния вътрешен продукт у нас през първото тримесечие на 2019 г. - съответно за 4,8% и за 3,5%. Според него разликата се дължи на методологията при изчисленията, тъй като статистиката на НСИ използва изгладени сезонни данни.

Икономическият ръст от 3-4% обаче едва ли ще е достатъчен на България, за да настигне другите страни от ЕС, коментира още Георгиев, като уточни, че не става въпрос за еднократни резки увеличения.

„Големите чуждестранни инвеститори търсят устойчивост на растежа. Гледайки демографската структура и нашата стартова позиция, трябва да бъдем по-смели“.

 

 

Последни новини
Още от Бизнес старт