Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

АИКБ: Пазарът на труда налага да поискаме увеличение на часовете извънреден труд

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), „Бизнес старт“, 03.07.2019 г.

Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), „Бизнес старт“, 03.07.2019 г. Добрин Иванов, изп. директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), „Бизнес старт“, 03.07.2019 г.

Предложението на бизнеса за увеличение на нормата за извънреден труд е повод за широко обществено обсъждане, тъй като пазарът на труда не съумява да покрие нуждите на работодателите у нас. Изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Добрин Иванов коментира идеята за увеличаване от 150 на 300 часа годишно на максимално допустимата норма за извънреден труд. Той коментира темата пред Христо Николов в сутрешния блок „Бизнес старт“.

„В бизнеси, където машините и роботите навлизат, това трябва да бъде използвано и хората трябва да работят по-малко. Засега обаче не виждам как това би се случило в България. У нас производителността на труда на българския работник е в пъти по-ниска от тази на средния европеец. Разговорът в България трябва да е в друга посока - как да се работи повече, така че да има по-високи доходи и да се произвежда повече. Защото доходите и ефективността на работа в момента са свързани с количеството на положения труд“.

Индустриалният сектор е този, в които най-често се налага на работниците да се трудят извънредно, отбелязва Иванов. Административният и търговският сектор рядко имат подобни нужди.

Още по темата

„Нека влезем в една хипотеза. Аз съм работник, а вие работодател. Вашата фирма поема голяма поръчка за определено време, но предприятието ви е прекалено малко, за да се справи. В ситуация, в която на пазара на труда липсват достатъчно квалифицирани нови служители за наемане, вие ми предлагате да работим извънредно при по-добри финансови условия за мен. Аз приемам предложението ви, но вместо да започнем работа, законът ни забранява, защото в Кодекса на труда е вписано, че не може на годишна база да работя повече от 150 часа извънредно. Това е прекалено малко и именно затова искаме да увеличим максимално допустимата норма на 300 часа на година“.

Изпълнителният директор на АИКБ е съгласен със синдикатите, че увеличеното работно време ще повлияе негативно на личното време и ангажиментите към семейството, но в крайна сметка изборът остава в ръцете на служителите.

Видео от разговора вижте горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт