Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Nikkei 225 и Shanghai Comp откриват седмицата със забележителен ръст от по 1,9%

Пазарен коментар на Ришаат Саламат, Bloomberg Хонконг, „Бизнес старт“, 01.07.2019 г.

Основният двигател за азиатските пазари в началото на седмицата е устната договорка между президентите на САЩ и Китай за начало на преговорите по сключване на примирие за търговската война. Върху това акцентира в пазарния си коментар за „Бизнес старт“ Ришаат Саламат от Bloomberg Хонконг.

„Американският и китайският президенти постигнаха примирие в търговската война и се съгласиха да подновят преговорите, както и постигнаха съгласие за Huawei“.

Nikkei 225 e нагоре с 1,9% - ръст с 397 пункта до равнище от 21672, отбелязва Саламат.

„Индексът Shanghai Comp в момента е под върховете си за деня, но със сигурност се търгува в повишение – с 1,9%“.

Днес в Хонконг борсата е затворена поради официален празник – 22 годишнина, откакто Китай си връща Хонконг – тогава разбира се британците отстъпват бившата колония – през 1997 г., казва още пазарният анализатор.

Още по темата

„Говорейки за нагласи, тези сред най-големите производители на Япония се влошава до най-ниското си ниво от почти 3 години. Това сигнализира степента на неспокойство сред най-големите износители в страната по повод търговската ситуация между САЩ и Китай, както и лошата световна икономическа картина. Въпросът за инвеститорите е колко дълго ще могат да се наслаждават на ситуацията преди на преден план отново да започнат да излизат по-слаби икономически числа и картина“.

Видео от пазарния коментар вижте горе.

Последни новини
Още от Бизнес старт