Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Мерките в програмата за контрол на замърсяването на въздуха - добри, но несинхронизирани

Калоян Желев, автомобилен експерт; Нона Караджова, бивш министър на околната среда; Бизнес старт, 27.06.2019

Калоян Желев, автомобилен експерт; Нона Караджова, бивш министър на околната среда. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Калоян Желев, автомобилен експерт; Нона Караджова, бивш министър на околната среда. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Мерките, заложени в Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха в България са положителни и резонни, но липсва тяхната цялост и синхронът помежду им. Също така България и по-специално Министерството на транспорта трябва да взимат по-активно участие по транспортните теми, например - относно вноса и износа на дизелови автомобили у нас. Това заяви автомобилният експерт Калоян Желев в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Министерството на околната среда и водите публикува за обществено обсъждане Националната програма за контрол на замърсяването на въздуха в България /2020-2030 г./, в която се предлага намаляване на вредните емисии на серен диоксид, азотни оксиди, неметално летливи органични съединения, амоняк и фини прахови частици, както и ограничаване на вноса на коли със стандарт Евро 3 или под него.

Около 2/3-ти от автомобилите от българския автопарк (3 млн. 700 хил.) са на възраст 16 години и повече, разкри Калоян Желев. "Този тип автомобили са функция от бедността ни и на липсата на национална политика, която да ограничава това движение на дизелови автомобили", допълни още той.

"Повишаване жизнения ни стандарт ще повиши и качеството на автопарка ни. Би следвало да ограничим на вноса на стари дизелови автомобили. Субсидирано приемане за скраб на стари дизелови автомобили, ако се въведе контрол при вноса, както и създаването на градски зони с ниски емисии биха били полезна мярка".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Бизнес старт