Бизнес старт

Понеделник - петък, 7.00 - 9.00 часа

Водещи: Живка Попатанасова и Христо Николов

Ще одобри ли КЗК сделката между Еврохолд и ЧЕЗ България?

Галина Александрова, журналист, 3e-news, Бизнес старт, 21.06.2019

Сделката за придобиване на активите на ЧЕЗ Груп в България от "Еврохолд България" АД за 335 млн. евро ще може да бъде финализирана след одобрение от регулаторните органи – Комисия за защита на конкуренцията, Комисията за енергийно и водно регулиране също трябва да се произнесе. От КЗК обаче могат да се очакват всякакви изненади, имайки предвид позицията ѝ за евентуалната концентрация между ЧЕЗ и „Инерком“. Това каза Галина Александрова, журналист, 3e-news, в предаването „Бизнес старт“ с водещ Христо Николов.

Още по темата

Александрова коментира решението на КЗК от 2018 г., когато сделката между ЧЕЗ България и „Инерком“ на Гинка Върбакова не получи одобрение поради опасения от господстващо положение на пазара.

„Позицията на регулатора не беше достатъчно аргументирана, според много експерти тя е нелогична и неправилна. По този начин реално се забрани на всяка компания, която има опит в енергетиката и някакви активи, да придобива дружества и бизнес сектора“.

Според журналиста бизнесът на ЧЕЗ у нас би могъл да стане печеливш и перспективен, ако не е така притискан от регулаторните органи. Тя посочи още, че според изчисления от 100 лв. сметка, която плаща потребител, в компанията остават около 9 лв.

Трябва да се върви към нормализиране на ценовата политика, защото не може непрекъснато да се прави социална такава през компаниите... Навсякъде в Европа цените за битовите потребители са по-високи от тези за бизнеса. У нас е обратно“.

Крайно необходимо ще бъде "Еврохолд" да направи инвестиции у нас по отношение на поддръжката на мрежата, модернизиране, смяна на електромери, добавяне на потребители и пр. след евентуалното придобиване на активите на ЧЕЗ, посочи още Александрова.

Вероятно в следващите години у нас ще започне да се говори и за изграждането на „умни“ мрежи, каквито в Европа вече има".

 

Последни новини
Още от Бизнес старт